Belépés

felhasználónév (azonosító)

jelszó

Belépés regisztráció jelszó és azonositó emlékeztető

Megnevezés:Fypryst COMBO macska 10*1 pipetta. kullancs , szőrtüsző atka , bolha ellen . A fotó illusztráció . Termék lejárat : 2020.03.30
                             Fypryst COMBO macska 10*1 pipetta. kullancs , szőrtüsző atka , bolha ellen . A fotó illusztráció . Termék lejárat : 2020.03.30


 A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA


1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYI NEVE

Fypryst Combo 50 mg/60 mg rácsepegtető oldat macskák és vadászgörények számára A.U.V.


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Egy 0,5 ml-es cseppentő pipetta tartalmaz:

Hatóanyagok:
Fipronil 50 mg
S-metoprén 60 mg

Segédanyagok:
Butil-hidroxianizol (E320) 0,1 mg
Butil-hidroxitoluol (E321) 0,05 mg

A segédanyagok felsorolását lásd: 6.1 szakasz.


3. GYÓGYSZERFORMA

Rácsepegtető oldat.
Tiszta, sárga oldat.


4. KLINIKAI JELLEMZŐ

4.1 Célállat fajok

Macska, vadászgörény.

4.2 Terápiás javallat célállat fajonként

Macskák esetében:
Bolhafertőzés önmagában, valamint ehhez társuló kullancsfertőzés és/vagy szőrtetvesség kezelésére:

- Bolhák (Ctenocephalides fajok) elleni hatás. A kifejlett bolhák okozta új fertőzések elleni rovarölő hatás 4 hétig tart. A bolhák szaporodásának megelőzése a kifejlett bolhák által lerakott peték (ovicid hatás), valamint az ezekből kikelt lárvák, és bábok fejlődésének gátlásával (larvicid hatás) az alkalmazást követő 6 héten át biztosított.
- Kullancsok (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus) elleni hatás. Kísérleti adatok alapján a készítmény legfeljebb 2 héten át fejt ki atkaölő hatást kullancsok ellen.
- Szőrtetvek (Felicola subrostratus) elleni hatás.

A készítmény felhasználható a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (FAD – Flea Allergy Dermatitis) kezelési stratégiájának részeként, amennyiben ezt az állapotot előzőleg állatorvos kórismézte.

Vadászgörények esetében:
Bolhafertőzés önmagában vagy ehhez társuló kullancsfertőzés kezelésére:

- Bolhák (Ctenocephalides fajok) elleni hatás. A kifejlett bolhák okozta új fertőzések elleni rovarölő hatás 4 hétig tart. A bolhák szaporodásának megelőzése a kifejlett bolhák által lerakott peték (ovicid hatás), valamint az ezekből kikelt lárvák, és bábok fejlődésének gátlásával larvicid hatás).
- Kullancsok (Ixodes ricinus) elleni hatás. Kísérleti adatok alapján a készítmény 4 héten át fejt ki atkaölő hatást kullancsok ellen.

4.3 Ellenjavallatok

Adatok hiányában a készítmény nem alkalmazható 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 1 kg-nál kisebb testtömegű macskakölykökön. Nem alkalmazható 6 hónaposnál fiatalabb vadászgörényeken.
Nem alkalmazható beteg (pl. szisztémás betegségekben szenvedő, lázas), vagy lábadozó állatokon.
Nem alkalmazható nyulakon, mivel előfordulhatnak nemkívánatos reakciók, sőt akár elhullás is!
Vizsgálatok hiányában a termék alkalmazása nem ajánlott a célállat fajok közé nem tartozó állatokon.

2.

4.4 Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan

A kedvtelésből tartott állatok bolhái gyakran elárasztják az állat kosarát, alomját, a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeket és lakberendezési tárgyakat – ezeket tömeges fertőzés esetén, ill. a védelmi intézkedések bevezetésekor megfelelő rovarirtókkal kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni kell.

Nincs adat arról, hogy a fürösztés/samponozás miként befolyásolja a készítmény hatásosságát macskák és vadászgörények esetében. Mindazonáltal, a kutyákra vonatkozó információ alapján, a készítmény alkalmazását követő 2 napon belül nem ajánlott füröszteni az állatot.

4.5 Az alkalmazással kapcsolatos különleges óvintézkedések

i) A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések

El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen.

Fontos ügyelni arra, hogy a terméket olyan területre alkalmazzák, ahonnan az állat képtelen azt lenyalni, és arról is gondoskodni kell, hogy az állatok ne nyalogassák egymást kölcsönösen a kezelés után.

Egy-egy kullancs megtelepedhet az állaton. Ez okból, kedvezőtlen körülmények között nem zárható ki teljesen a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek átvitele.

A készítmény potenciális toxicitását nem bizonyították 8 hetesnél fiatalabb, a kezelt anyaállattal érintkező macskakölyköknél. Ebben az esetben különösen körültekintően kell eljárni.

ii) Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések

Ez a készítmény nyálkahártya-, bőr- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szájba, a bőrre vagy a szembe jusson.
A rovarölő szerekre vagy alkoholra ismerten túlérzékeny egyéneknek kerülniük kell az érintkezést a készítménnyel.
El kell kerülni, hogy a pipetta tartalma az ujjakkal érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, kezet kell mosni szappannal és vízzel.
Ha az oldat véletlenül a szembe került, tiszta vízzel gondosan ki kell öblíteni.
A készítmény használata után kezet kell mosni.
A készítmény alkalmazása során nem szabad dohányozni, enni és inni.
Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, addig a kezelt állatokat nem szabad simogatni, és a gyerekeket sem szabad engedni játszani velük. Ennél fogva ajánlott az állatok kezelését nem napköz¬ben, hanem koraeste végezni, és nem szabad hagyni, hogy a kezelt állatok a gazdájukkal (leg¬főképpen gyermekekkel) aludjanak.


4.6 Mellékhatások (gyakorisága és súlyossága)
Túladagolása kerülendő.

Macskák esetében:
A rendkívül ritka, gyanított mellékhatások közül múló jellegű bőrreakciókat (hámlás, helyi szőrhullás, viszketés, bőrpír) jelentettek az alkalmazás helyén, továbbá testszerte jelentkező viszketésről és a szőrzet kihullásáról is beszámoltak. Túlzott mértékű nyálzást, reverzibilis idegrendszeri tüneteket (hiperesztézia, levertség, egyéb idegi tünetek) és hányást is megfigyeltek a készítmény alkalmazása után.

Az alkalmazás helyének lenyalása esetén rövid ideig tartó, túlzott nyálzás figyelhető meg, leginkább a vivőanyag természete miatt.

4.7 Vemhesség, laktáció vagy tojásrakás idején történő alkalmazás

Macskák esetében:
A vemhesség ideje alatt alkalmazható.
(A szoptatási időszakban végzett kezelést lásd a 4.5 i) pontban.)

Vadászgörények esetében:
A macskákon végzett laboratóriumi vizsgálatok szerint a készítmény nem rendelkezik bizonyított teratogén, fötotoxikus, maternotoxikus hatással. Az állatgyógyászati készítmény biztonságossága a vemhesség és a szoptatás időszakában vadászgörények esetében nem bizonyított. Kizárólag a kezelést végző állatorvos által elvégzett előny/kockázat elemzésnek megfelelően alkalmazható.

3.

4.8 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Nem ismert.

4.9 Adagolás és alkalmazási mód

Macskánként egy 0,5 ml-es pipetta lokális alkalmazása a bőrre – ez megfelel a minimálisan ajánlott 5 mg/kg fipronil és 6 mg/kg (S)-metoprén adagnak.
Biztonságossági vizsgálatok hiányában két kezelés között legalább 4 hétnek kell eltelnie.

Vadászgörényenként egy 0,5 ml-es pipetta lokális alkalmazása a bőrre – ez 50 mg fipronilnak és 60 mg (S)-metoprénnek felel meg.
Két kezelés között legalább 4 hétnek kell eltelnie.

Az alkalmazás módja:
1. Vegye ki a pipettát a csomagolásából. Tartsa függőlegesen a pipettát, csavaró mozdulattal húzza le a kupakot.
2. Fordítsa meg a kupakot és a másik végét illessze vissza a pipettára. A kupakot rányomva és megcsavarva törje fel a védőzárat, majd vegye le a kupakot a pipettáról.
3. Az állat hátán, a nyak kezdeténél, a lapockák közötti területen hajtsa szét a szőrzetet, amíg láthatóvá válik a bőr. Helyezze a pipetta hegyét a bőrre, majd a pipettát néhányszor összenyomva ürítse a tartalmát teljes egészében közvetlenül ugyanarra a helyre az állat bőrén.

 

4.10 Túladagolás (tünetek, sürgősségi intézkedések, antidotumok), ha szükséges

Túladagolás esetén fokozódhat a mellékhatások jelentkezésének kockázata (lásd 4.6 pont).

Macskák esetében:
A készítmény biztonságosságát a célállat faj esetében alátámasztó, a javasolt adag ötszö¬rösének megfelelő egyszeri dózissal 6 egymást követő hónapon át, havonta egyszer kezelt, 8 hetes vagy idősebb, kb. 1 kg súlyú macskakölykökön elvégzett vizsgálatok során nem mutattak ki nemkívánatos hatásokat.
A kezelés után viszketés jelentkezhet.
A készítmény túladagolása ragacsos külleművé teszi a szőrzetet az alkalmazás helyén. Mindazonáltal, ha ez előfordul, az alkalmazást követő 24 órán belül megszűnik.

Vadászgörények esetében:
Hat hónapos vagy idősebb, kéthetenként egyszer, négy alkalommal, a javasolt dózis ötszörösének megfelelő adaggal kezelt vadászgörények esetében egyes állatoknál testsúlycsökkenést figyeltek meg.

4.11 Élelmezés-egészségügyi várakozási idő(k)

Nem értelmezhető.


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

Farmakoterápiás csoport: Ektoparazitikumok lokális alkalmazásra.
Állatgyógyászati ATC kód: QP53AX65

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovar-/atkaölő szer. A ligandok – mindenekelőtt a neurotranszmitter gamma-aminovajsav (GABA) – szabályozása alatt álló kloridion-csatornákkal kölcsönhatásba lépve gátolja a kloridionok pre- és posztszinaptikus transzportját a sejtmembránon keresztül. Ez a központi idegrendszer kontrollálatlan aktivitását eredményezve a rovarok és atkák pusztulásához vezet. Alkalmazása után a fipronil a bolhákat 24 órán belül, a
 
4.

kullancsokat (Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus, Ixodes scapularis, Ixodes ricinus, Haemaphysalis longicornis, Haemaphysalis flava, Haemaphysalis campanulata) és a tetveket 48 órán belül pusztítja el.

Az (S)-metoprén a juvenilis hormonanalógok csoportjába tartozó rovarnövekedés-szabályozó (IGR), amely megakadályozza a rovarok éretlen fejlődési alakjainak átalakulását. Ez a vegyület a juvenilis hormon hatásait utánozva a bolhák fejlődési alakjainak rendellenes fejlődését és a pusztulását okozza. Az (S)-metoprén állatokon észlelt peteölő aktivitása egyrészt abból ered, hogy a hatóanyag közvetlenül áthatol a nemrég lerakott peték burkán, másrészt abból, hogy felszívódik a kifejlett bolhák kutikuláján keresztül. Az (S)-metoprén meggátolja a bolhalárvák és bábok fejlődését is – ezáltal megakadályozza, hogy a bolhák éretlen fejlődési alakjai a kezelt állat környezetébe jussanak.

5.2 Farmakokinetikai sajátosságok

A fipronil metabolizmusát tanulmányozó vizsgálatok kimutatták, hogy a legjelentősebb metabolit a fipronil szulfon-származéka.
Az (S)-metoprén széndioxiddá és acetáttá bomlik le, ezek később endogén anyagokba épülnek be.

A fipronil és az (S)-metoprén kombinált farmakokinetikáját macskákban helyi alkalmazást követően tanulmányozták, összehasonlítva ezen hatóanyagok külön-külön történő intravénás adagolásával. Ezáltal határozták meg a felszívódást és más farmakokinetikai jellemzőket. A lokális alkalmazás – a készítmény lenyalását követő potenciális perorális expozícióval együtt – a fipronil esetében összesen 18%-os szisztémás felszívódást eredményezett; a fipronil átlagos maximális plazmakoncentrációja (Cmax) kb. 100 ng/ml, míg szulfon metabolitjáé 13 ng/ml volt.
A fipronil plazmaszintje rövid időn belül tetőzött (a tmax átlaga kb. 6 óra), majd kb. 25 órás átlagos terminális felezési idővel csökkent.
A fipronil macskákban kismértékben metabolizálódik fipronil-szulfonná.

Macskáknál lokális alkalmazást követően az (S)-metoprén plazmakoncentrációja általában a méréshatár (20 ng/ml) alatt maradt.

Az (S)-metoprén, valamint a fipronil és annak fő metabolitja jól eloszlanak a macskák szőrzetén az alkalmazást követő egy napon belül. A fipronil, a fipronil-szulfon és az (S)-metoprén koncentrációja a szőrzetben idővel csökken, azonban az alkalmazás után legalább 59 napon át kimutatható.
A paraziták inkább kontakt hatás, mint szisztémás expozíció révén pusztulnak el.
A fipronil és az (S)-metoprén között nem észleltek farmakológiai kölcsönhatásokat.

A készítmény farmakokinetikai jellemzőit vadászgörényekben nem tanulmányozták.


6. GYÓGYSZERÉSZETI SAJÁTOSSÁGOK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Butil-hidroxianizol (E320)
Butil-hidroxitoluol (E321)
Povidon (K25)
Poliszorbát 80
Etanol, 96%-os
Dietilénglikol-monoetiléter

6.2 Inkompatibilitások

Nem ismert.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

A kereskedelmi csomagolású állatgyógyászati készítmény felhasználható: 2 év.

6.4. Különleges tárolási előírások

30C alatt tárolandó.
A gyógyszer a külső csomagolásban tartandó a fénytől és a nedvességtől való megóvás érdekében.

6.5 A közvetlen csomagolás jellege és elemei

Fehér, polipropilén egyadagos pipetta, alumínium fóliatasakban.
5.

1, 3, 6, vagy 10 pipetta kartondobozban.
Előfordulhat, hogy nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A fel nem használt állatgyógyászati készítmény vagy a készítmény felhasználásából származó hulladékok megsemmisítésére vonatkozó különleges utasítások

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. A fipronil és az S-metoprén ártalmas lehet a halakra és más vízi élőlényekre. El kell kerülni, hogy a készítmény vagy a kiürült csomagolóanyag élővizekbe jusson.


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

KRKA, d.d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6
8501 Novo mesto
Szlovénia


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

3490/1/14 NÉBIH ÁTI (1 pipetta)
3490/2/14 NÉBIH ÁTI (3 pipetta)
3490/3/14 NÉBIH ÁTI (6 pipetta)
3490/4/14 NÉBIH ÁTI (10 pipetta)


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2014. április 28.


10. A SZÖVEG FELÜLVIZSGÁLATÁNAK DÁTUMA

2014. április 28.


A FORGALMAZÁSRA, KIADÁSRA ÉS/VAGY FELHASZNÁLÁSRA VONATKOZÓ TILALMAK

Nem értelmezhető.

  

Ár: 9.990Ft/db
Súly: 0.00 kg
Cikkszám: 3517


db


Vélemények a termékről:


Szilikonos macskaalom · Izület védelem · Advantage · Aptus · ARION CAT · ARION DOG · Béres Mineral · Bio-lio · Biokat's · Biosand · Biospotix · Bob Martin · Bolfo · Brit · C-11 · CarniLove · Chicopee · Cibau · Clorexyderm · Cystophan · DMGuard · Dog Rocks · DogVital · Ecopet · Eminent · Endia · Epato · Eukanuba · Exspot · Farmina · Feliway · Felix · Fipromax · Flexivet Go · Florentero · Foresto · Friskies · Frontline · Fypryst · Gastroferm · Gourmet · Happy Cat · Happy Dog · Happy&Fit · Hepa-Pet · Immunovet · Insecticide · Kennels' Favourite · Kiltix · Lavet · Leniderm · MATISSE · MOLY · Nutradyl · Otodine · Pestigon combo · PlaqueOff · PRO-VET · Profine · Protexin · SafePet · Sam'Field · Scalibor · Schesir · Stomodine · Synoflex · Synoquin · Trainer · Versele-Laga · Vetri-care · Visán · Willowy

Kosár

Az Ön kosara jelenleg üres!


 
Forgalmazott márkák
Bedő Manufaktura Kft.
Székhely:2330 Dunaharaszti,
Zöldfa u. 7.
A székhelyen személyes kiszolgálás nincs.
Tel:06-70-362-3163
Adószám:13666909-2-13
Cgj:13-09-106835
Üzlethelység:
Budapest IX. ker.
Viola u. 34-36
(Belső udvar , Vendel sétány)
A Viola u. az Üllői felől egy irányú.
Tárhelyszolgáltató:
Enigma Webstudio Bt. H-2360 Gyál, Károlyi Mihály u. 101.
info@ews.hu

Nagyobb térképre váltás

Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek:11:00-19:00
Szombat:Zárva
Vasárnap:Zárva
E-mail:info@allati.com
Ön a(z) 105938. látogatónk
Honlapkészítés
EWS
Főoldal Hírek Szállítás Akciók Kedvezmény Vevőszolgálat Üzleteink Újdonságok